wtorek, 4 czerwca 2013

Ryż z sosem jogurtowym z kurczakiem i curry

Uwielbiam ryż pod każdą postacią na ciepło i na zimno, jako danie obiadowe lub w sałatce na kolację. W internecie jest mnóstwo przepisów na tego typu dania ja jednak przedstawię w mojej wersji.

Składniki:

1 duża podwójna pierś z kurczaka 
1 marchewka
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy 
2 ząbki czosnku 
1 jogurt naturalny
1 słodka śmietana 18%
2 łyżeczki curry 
1 czubata łyżka mąki 
1 łyżka margaryny
troszkę wody 
sól, pieprz, przyprawa w płynie maggi

Pierś oczyścić i pokroić na małe kawałki. Marchewkę pokroić w słupki. Podsmażyć na margarynie 
ok. 15 min dodać posiekaną cebulkę oraz posiekany czosnek smażyć do momentu aż cebulka się zeszkli. 
Następnie dodać kurczaka i smażyć wszystko aż kurczak zrobi się biały. 
Jogurt, śmietanę i carry wymieszać razem i zalać kurczaka całość doprowadzić do wrzenia dodać kukurydzę i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. 
Gotowy sos zaciągnąć mąką rozmieszaną z wodą. Gotowy sos podawać z ugotowanym ryżem.

Smacznego :)

1 komentarz: