Ryż z sosem jogurtowym z kurczakiem i curry
Uwielbiam ryż pod każdą postacią na ciepło i na zimno, jako danie obiadowe lub w sałatce na kolację. W internecie jest mnóstwo przepisów na tego typu dania ja jednak przedstawię w mojej wersji.
Składniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 marchewka
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy
2 ząbki czosnku
1 jogurt naturalny
1 słodka śmietana 18%
2 łyżeczki curry
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka margaryny
troszkę wody
sól, pieprz, przyprawa w płynie maggi
Pierś oczyścić i pokroić na małe kawałki. Marchewkę pokroić w słupki. Podsmażyć na margarynie
ok. 15 min dodać posiekaną cebulkę oraz posiekany czosnek smażyć do momentu aż cebulka się zeszkli.
Następnie dodać kurczaka i smażyć wszystko aż kurczak zrobi się biały.
Jogurt, śmietanę i carry wymieszać razem i zalać kurczaka całość doprowadzić do wrzenia dodać kukurydzę i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Gotowy sos zaciągnąć mąką rozmieszaną z wodą. Gotowy sos podawać z ugotowanym ryżem.
Smacznego :)
ooooo ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń